Sähkön säästövinkit
Sähkön kulutukseen vaikuttavat paitsi omat käyttötottumukset myös kotiin hankitut kodinkoneet. Laitevalinnalla ja laitteiden oikealla sijoituksella ja käytöllä on merkittävä vaikutus lopulliseen sähkönkulutukseen.
Varo sähkövarkaita!
Valmiustila kuluttaa sähköä vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Valmiustila kuluttaa jopa 5-10 % kotitalouden sähköstä!
Sammuta valot!
Valot kannattaa sammuttaa aina, kun huoneessa ei oleskella. Vaihda lamput vähän sähköä kuluttaviin säästölamppuihin, jos lamppu on usein päällä tai lampun vaihto on hankalaa.
Lämmön säästövinkit
Seuraa huonelämpötilaa
Hanki tarkka huonelämpömittari ja sijoita se oleskeluvyöhykkeelle, ei ulkoseinälle. Ilmoita liian korkeista tai alhaisista lämpötiloista kiinteistönhoitajalle. Lämpötilan tulisi olla 20-22 astetta.
Tarkista pattereiden toiminta säännöllisesti
Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Jos vain patterin yläosa on lämmin, patteriventtiili toimii oikein. Kun tartut toisella kädellä patteriin tulevaan
johtoon ja toisella kädellä patterista lähtevään johtoon, tunnet kädelläsi pienenkin lämpötilaeron. Tällöin vesi virtaa pattereissa. Älä peitä patteritermostaattia huonekaluilla, verhoilla tms. Termostaatti ei muuten tunnista todellista
huonelämpötilaa ja säädä venttiiliä oikein Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos harakoille. Ota yhteyttä huoltoon, jos patterin säätäminen ei auta.
Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun
Kun tuuletat, niin tee se nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi. Suljethan ovet ja ikkunat lähtiessäsi, myös tuulikaapista ja porraskäytävästä.
Veden säästövinkit
Älä lotraa!
Ota pikasuihku
Älä juoksuta vettä turhaan liian suurella paineella – pieni virtaamakin riittää. Jos vedenkulutus on huomattavasti kesiarvoa enemmän, löytyy syy usein suihkusta. Jopa yli puolet vedenkulutuksesta saattaa kertyä suihkun käytöstä. Seisoskelu suihkussa voi tulla kalliiksi myös siksi että silloin käytetään paljon lämmintä vettä.
- Suihkussa viihtyvä perhe: Jos neljä henkilöä virkistyy aamuisin viiden minuutin suihkulla ja peseytyy iltaisin 10 minuuttia, vuodessa kuluu vettä virtaamasta riippuen 250 000–400 000 litraa.
- Säästeliäs perhe: Samankokoisessa perheessä, jossa piipahdetaan aamuisin kahden minuutin ja iltaisin neljän minuutin suihkussa, vettä kuluu vuodessa vain 100 000–160 000 litraa.
Hampaiden pesu kaksi minuuttia juoksevan veden alla kuluttaa vettä 12 litraa, mukilliseen vettä menee 0,2 litraa.
Pese taloudellisesti
Tiskatessasi käsin astioita, älä juoksuta vettä. Uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin. Pese täysiä koneellisia – käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia.
Vesivuodot kuriin!
Korjauta vuotava hana tai WC-istuin heti. Ilmoita talonmiehelle heti kun vuotoa ilmenee.