Asukkaan opas

  1. Asutaan siivosti ja sovussa. Luethan järjestyssäännöt alta huolella niin yhteiselo sujuu mutkatta.
  2. Pidäthän huolen asunnon kunnosta, vikatilanteen sattuessa ilmoita siitä mahdollisimman pian (kts taulukko).
  3. Huolehdithan vuokran ajantasaisesta maksamisesta, mikäli maksuvaikeuksia tai muita muutoksia ilmenee, olethan yhteydessä asiakaspalveluun.
  4. Jos havaitset järjestyshäiriöitä, ilmoitathan siitä meille kirjallisesti suoraan isännöitsijälle. Häiritsevät naapurit voivat olla ikävä ongelma ja voimme vuokranantajana puuttua siihen vain, jos tiedämme asiasta. Jos häiriköinti on pientä, voi asiasta ensin yrittää mainita suoraan naapurille. Yöaikaan tapahtuva railakas elämä voi joskus vaatia ilmoitusta suoraan poliisille, joka tulee rauhoittamaan tilanteen. Mikäli joudut ilmoittamaan häiritsevästä elämästä hätäkeskukseen, ilmoitathan siitä myös meille. Jatkuva häiritsevä elämä voi johtaa jopa vuokrasopimuksen purkuun, joten luethan järjestyssäännöt ja ota muut asukkaat huomioon.
  5. Elämäntilanteen muuttuessa asuntoa voi vaihtaa pienempään tai suurempaan. Vaihtoon liittyen ole yhteydessä meihin niin etsitään sinulle sopiva ratkaisu uuteen elämäntilanteeseen tai tutustu vapaana oleviin tai vapautuviin asuntoihin (täältä).
  6. Asunnon irtisanomisohjeet löytyvät (täältä)

Järjestyssäännöt

Sen lisäksi mitä yleiset lait, asetukset, yleinen järjestyssääntö ja vuokrasopimus säätävät, on asukkaiden noudatettava seuraavia määräyksiä.

1. Asumisrauha
Vuokralainen tai hänen vieraansa ei saa tuottaa häiriötä muille talon asukkaille. Yörauhan aikana (klo 22.00-7.00) on myös veden käsittelyä vältettävä. Aiheellisia kohtuuden rajoissa vietettäviä perhejuhlia voidaan sallia myöhempäänkin, mutta asiasta on ilmoitettava ajoissa huoneiston lähimmille naapureille.

2. Huoneiston hoito
Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Rakennuksen tai kaluston vahingoittamisesta peritään vuokralaiselta täysi korvaus. Vastuu lasten aikaansaamista vahingoista on vanhemmilla. Putkivuodoista ja muista vaurioista on vuokralaisen tehtävä viipymättä ilmoitus talonmiehelle vahingonkorvaukselta välttyäkseen. Asukkaiden ollessa poissa huoneistosta kuukautta pidemmän ajan on asukkaan tulipalon sekä vesi-, lämpö-, ja sähköjohtojen ym. hoidon takia ilmoitettava poissaolosta talonmiehelle. Yhteisissä tiloissa ei saa säilyttää tavaraa vaan ne on pidettävä niille tarkoitetuissa paikoissa, esim. varaston käytäville ei jätetä omia tavaroita.

3. Ympäristö
Autot on pidettävä parkkipaikalla. Nurmikoille ajo ehdottomasti kielletty. Autoilla ajaminen ja pysäköiminen piha-alueella on kielletty muutoin kuin muuton aikana. Mainoskilpien, julisteiden sekä erilaisten laitteiden ja antennien asentaminen sallittua vain Kärsämäen Asunnot Oy:n luvalla.

Asiaton oleskelu ja tupakointi talon yhteisissä tiloissa sekä asunnoissa on ehdottomasti kielletty. Jokaisen tulee huolehtia myös saunatilojen siisteydestä käytön jälkeen. Lisäksi noudatetaan annettuja ohjeita.

Ulkoalueiden siisteys
– nurmikoita ja istutuksia ei tallata tai muutoin vahingoiteta
– piha-alueelle ei saa jättää käytöstä poistettuja huonekaluja tai muuta tavaraa
– polkupyörät säilytetään niille varatuilla paikoilla

4. Lemmikkieläimet
Lemmikkieläinten pitämistä ei suositella. Mikäli niitä kuitenkin pidetään, on huolehdittava siitä, että ne eivät aiheuta häiriötä tai haju- ym. haittaa tai vahinkoa toisille asukkaille tai taloyhtiölle sisätiloissa tai piha-alueella. Kissojen ja koirien ulkoiluttaminen lasten leikkipaikoilla on kielletty. Lemmikkieläimet on pidettävä kytkettynä piha-alueella ja jätökset on kerättävä asianmukaisesti.

Ohjeita noudattamalla kaikilla asukkailla säilyy asumisrauha, mukavuus ja turvallisuus!

Yleinen hätänumero 112